De Telegraaf
 
  Leven stuk duurder in 2003

Prijsverhogingen en nieuwe regels

Van onze parlementaire redactie

 
   
DEN HAAG, donderdag
       Na de champagne en de oliebollen zullen veel Nederlanders al in de eerste weken van het nieuwe jaar direct geconfronteerd met veel nieuwe en veranderde regels, hogere kosten en het verdwijnen van een groot aantal financiële en fiscale voordeeltjes.
        Zo wordt het roken via strengere regels verder aan banden gelegd, wordt drank duurder en zullen bovendien de premies voor de ziektekostenverzekering fors stijgen.
       Doordat door kabinet, werkgevers en werknemers is afgesproken dat de cao-lonen dit jaar niet meer dan de inflatie mogen stijgen, zal vrijwel iedereen merken dat – ook na 2002 met de hogere europrijzen – dit jaar opnieuw minder geld in de portemonnee overblijft.
       Omdat immers ook veel lasten omhooggaan, zullen de meeste gezinnen zien dat ze per saldo 1 tot 1,5 procent minder geld te besteden hebben zonder hun spaargeld te moeten aanspreken.
       
LEVEN DUURDER
        Wie vandaag gaat tanken zal daarnaast merken dat de overheid de accijns op benzine en diesel heeft verhoogd, waardoor los van olieprijsstijgingen voor een liter respectievelijk 2,5 en bijna 1,5 eurocent extra moet worden betaald.
       Reizen met de trein is sinds gisteren gemiddeld 4,9 procent duurder en in het openbaar vervoer stappen met een oude strippenkaart in guldens is vanaf de eerste ochtendspits taboe. Bezitters van de guldenstrippenkaarten zijn dubbel de klos, want de vervoerbedrijven geven geen geld terug.
       Hoewel het spaarloon na veel gesteggel grotendeels kon worden behouden, verdwijnen reeds per 1 januari zaken als de ongetoetste lijfrenteaftrek, de fietsaftrek, de premiespaarregeling, de feestdagenregeling en gaat de accijns op sterkedrank fors omhoog. Zo wordt een liter jenever zo´n 90 eurocent duurder en een fles whisky van 0,7 liter gemiddeld € 1,13.




        Het trekken van een pakje sigaretten of shag bij een automaat wordt ook een stuk moeilijker. De komende maanden wordt alle automaten geblokkeerd voor personen onder de 16 jaar. Dit kan via een zogenoemde age-key op de pinpas die met een geldig legitimatiebewijs moet worden geactiveerd op het postkantoor.
       De verkoop van tabak in overheidsgebouwen wordt verboden en pakjes met minder dan 19 sigaretten mogen nergens meer worden verkocht, terwijl reclame in tijdschriften en kranten niet meer is toegestaan.
       Vooral doordat het economisch niet goed gaat en er flink bezuinigd moet worden, verdwijnen tal van voordeeltjes, zoals de bonus van € 1000 voor een schone of zuinige auto en de meeste energiepremies voor koelkasten en ander witgoed. Ook moet over groene stroom straks een forse ecotax worden betaald.
        De komende dagen zullen de politieke partijen in de aanloop naar de uiterst spannende Tweede-Kamerverkiezingen van 22 januari er overigens niet aan ontkomen om de burgers nog meer bezuinigingen of lastenverzwaringen in het vooruitzicht te stellen. De fors hogere ziektepremies zullen de komende maand voor veel gezinnen ongetwijfeld de grootste financiële tegenslag betekenen. Door de flink gestegen zorgkosten zal waarschijnlijk geen verzekeraar eraan ontkomen de premies te verhogen en ook de nominale ziekenfondspremie stijgt in 2003 scherp.
       Wel komt er voor veel burgers een fors bedrag aan opgebouwd spaarloon en premiespaargeld vervroegd vrij door de wijzigingen die zijn doorgevoerd. Niet alleen het spaarloon over 1998 mag worden opgenomen, maar ook het geld dat in 1999 en 2000 is ingelegd, terwijl het premiespaargeld ook zelfs over 2001 al vrijkomt.
       


 


2 januari 2003